Kaffe har i många år varit synonymt med en kolsvart dryck med brända toner och hög beska. Men under senare år har vi sett en utveckling där bredden har blivit större, där många små hantverksrosterier tar vara på exklusiva och noga utvalda bönor på ett annat sätt än man gjort inom industrin. Samma utveckling har vi sett inom vin, öl, mejeri, kött, grönsaker och inte minst bröd.
Inom världen av hantverksrosteri kan kaffe vara ljust och smaka fruktigt med olika syra, eller mjukt runt och bärigt med toner av kola och choklad. Precis som vin har kaffe uppåt 5000 smaknoter som framträder om man väljer bönorna med omsorg, och rostar för hand i små batcher med stor kunskap och precision.
Här på Solhaga har vi märkt att detta ofta blir något av en kulturkrock när världarna möts, och det händer att vi får kritik för att kaffet är ”blaskigt”. Men som mathantverkare är det vår uppgift att utforska nya vägar på alla plan, och att välja en produkt som vi själva tycker om och står för. För den som upptäckt denna värld av smaker kan det rentav vara svårt att gå tillbaka till det traditionella kolsvarta kaffet. Idag är det många som väljer att fika här just för att vi serverar hantverkskaffe, och vi hoppas att ännu fler ska upptäcka hur gott det är.
Kaffe är en frukt, och ska få smaka frukt, annars har något gått åt pipan.
Daniel Eråker på Slöinge Kafferosteri
Till dig som verkligen älskar riktigt svart kaffe rekommenderar vi varmt att öppna ditt sinne och smaka, om inte annat är en americano från espressomaskinen ett utmärkt alternativ.
Kaffe är en av de råvaror som gått upp mest i pris den senaste tiden. För att undvika en höjning av priset för dig som fikar, häller vi istället upp lite mer sparsamt i första serveringen av bryggkaffet. Å andra sidan är det bara att ringa på klockan och be om påtår om det skulle ta slut. På så sätt går inga dyra droppar till spillo, men alla får precis så mycket kaffe de vill.
Bryggkaffet
I bryggaren på Solhaga har vi Augustas Bryggkaffe, en mellanrost från Daniel Eråker på Slöinge Kafferosteri precis på andra sidan parken.
Augusta Nilsson byggde järnvägshotellet i Slöinge för pengar hon ”ärvde” av en gift, rik man som hon hade en relation med. Huset stod klart 1924 och idag driver familjen Eråker både kafferosteri och butik i denna anrika byggnad.
Detta bryggkaffe är framtaget för att vara ett sött och gott fikakaffe med tydlig karaktär av mörk choklad och kakaonibs, med en lätt fruktighet.
Specialkaffe från Fazenda Primavera i Brasilien och Agua Sarca i Nicaragua. Båda gårdarna är extremt välskötta och kaffet produceras under optimala förhållanden.
Espressokaffet
I espressomaskinen har vi Espresso No 5.0, med toner av mörk cholklad, diskret fruktighet och karamellsötma. Kaffet består av 80% Veloso från Brasilien och 20% Gitega från Kopakaki Dutegure i Rwanda.
Veloso som är röd och gul catuai bidrar med sötma, nötighet, chokladtoner och en len kopp. Detta är en så kallad absolute natural, vilket betyder att kaffet är torkat på trädet med skal och fruktkött kvar runt kärnan. Detta gör att kaffebärets sötma tränger ner i kärnan och ger ett fylligare och sötare kaffe.
Brasilianska kaffen har generellt låg syra vilket är orsaken till att Daniel Eråker väljer att blanda i ett annat kaffe för att lyfta smakprofilen. Gitega bidrar med en diskret fruktig karaktär, chokladtoner, karamellsötma och en viss behaglig syra. Båda är rostade mycket varsamt för att bibehålla kaffets originalitet och sötma.
Salongskaffet
I Solhaga kök & salonger serveras kaffe som Daniel Eråker själv har valt ut. Precis som vi använder säsongens finaste frukt och grönsaker i serveringen, jobbar han på liknande sätt och rostar de bönor som är allra bäst just nu.