Om bageriet

På Solhaga bakas surdegsbröd och söta bakverk så gott som varje dag året runt, på mjöl från våra halländska kvarnar Berte Qvarn och Limabacka Kvarn. Brödet bakas enligt långsamma processer där vi använder surdeg och andra typer av fördegar, vilket gör det både godare och mer hälsosamt. Vi använder inga tillsatser eller halvfabrikat.

Vår filosofi är att använda så lokala råvaror som möjligt, efter säsong. För att svinnet ska bli så litet som möjligt arbetar vi med ett levande sortiment som kan variera från dag till dag. Det som blir över torkas och mals till ströbröd, som sedan används i produktionen.

Bageriet startades 2011 av Sara och Anders Wennerström, som hade köpt Solhaga som ett sommarboende ett par år tidigare. Sara började renovera den gamla stenugnen i uthuset, samtidigt som hon gick en utbildning i hantverksbageri för Jan Hedh. På bloggen sarabakar.se finns hela historien om hur familjen flyttade in i det förfallna men charmiga vita huset och startade det som skulle komma att bli ett omtalat och prisbelönt bageri. Där finns också massor av recept för den som vill baka själv.

Numera har familjen flyttat ut från bostadshusets nedre våning, som byggdes om till restaurang våren 2021.

Solhaga har idag sex heltidsanställda året runt och tjugo under sommarsäsongen. Verksamheten har belönats med flera fina priser och nomineringar.

2022 utsågs Halland av den internationella guiden Eater till en av 11 kulinariska destinationer i världen värda ett besök under 2023. Solhaga och Borgmästargården nämndes bland besöksmålen.

2021 utnämndes Sara till Årets Stellabagare – ett pris som delas ut för att lyfta kvinnor inom den svenska gastronomin.

Under SM i Mathantverk 2018 vann Solhaga tre guldmedaljer i klasserna surdegsbröd med vete, surdegsbröd med råg och surdegsbröd med kulturspannmål.

2016 vann Solhaga utmärkelsen Västsveriges bästa semla, med motiveringen: En semla med höga, rena smaker, bakad med naturliga ingredienser. En semla med identitet!

White Guide Café nominerade Solhaga Stenugnsbageri till Årets bageri 2015, 2016 och 2018.

2015 nominerades Sara till Årets Företagare i Falkenberg.

Skåneländska Gastronomiska Akademien har 2012 tilldelat Solhaga ett diplom “för att med utomordentlig professionalism, framåtanda och på kort tid, ha kombinerat utsökt produktionskvalitet med design och kreativ kommunikation“.

Sara Wennerström fick även pris av Hallands Akademi 2012 ”för att hon tagit tillvara ett gammalt kulturarv, stöpt om det i modern form och därmed skapat en plats för inspiration och livskvalitet. Hon lyckas binda samman entreprenörskap och nyskapa halländsk matkultur.”

%d bloggare gillar detta: