Solhaga för nyfikna

Vad roligt att du är nyfiken på att få veta mer, för vi älskar att berätta om både stort och smått. Bakom denna kod gömmer sig fakta om Solhaga, och är du ännu mer nyfiken är du välkommen att fråga oss direkt eller via e-post.

Det vita huset Solhaga byggdes år 1900 och stod först tomt i några år innan en gross-handlare vid namn C H Lydén flyttade in. 

År 1918 fick Alma Hagström huset av sin förste make Johan Mauritz. Han ville att hon skulle ha någonstans att bo efter hans död, och i Slöinge hade hon både vänner och familj. Sonen Malte var bara ett par år gammal, och Alma var dessutom gravid när maken gick bort. För att få lite inkomster hyrde hon ut delar av Solhaga till elektriker Erik Hagström, som hon sedan gifte sig med. Han startade Hagströms el i uthuset som nu är bageri.

1950 lämnade Alma och Erik över både huset och elfirman till Malte och Karin som samma år fick sin första dotter Ingegärd. Ugnen här i uthuset användes ofta. Malte eldade från fyratiden på morgonen med emballagelådor från sina elektrikerprylar. Vid åtta var den lagom varm för skållebröden som Karin hade förberett. 

2008 togs huset över av Sara och Anders Wennerström från Göteborg, tanken var att det skulle bli ett sommarboende. Men så började familjen renovera, baka i stenugnen och blogga på sarabakar.se – varpå drömmen om ett bageri tog form och blev oemotståndlig. Efter att Sara börjat en treårig utbildning i hantverksbageri för bagare och konditormästare Jan Hedh fattades beslutet om att flytta hit och satsa allt. Inte bara på bageriet, utan på att göra den här bygden ännu mer levande tillsammans med andra som bor och verkar här.

Huset är målat i klassisk halländsk färgsättning med linoljefärg från Ottossons i kulörerna kittvit, grågrön och mörk järnoxidröd. NCS-koder hittar du på deras hemsida.

2015 belönades familjen Wennerström med Hallands museiförenings årliga diplom för god byggnadsvård:
“Sara och Anders Wennerström har i samarbete med kompetenta hantverkare restaurerat ett av Slöinges äldsta hus. […] Nybyggnationen liksom restaureringen av det gamla huset har genomförts på ett föredömligt vis, med användande av såväl gammal byggnadsteknik som återvunnet byggnadsmaterial.”

Mer om byggnadsvård och växterna i trädgården finns på bloggen sarabakar.se.

En del undrar också vart den mysiga gräsmattan tog vägen? Då kan vi berätta att den till slut inte var så grann, med åren har ju trycket ökat här på Solhaga och gräset tålde helt enkelt inte tusentals fötter. Det blev ledigt med kala fläckar, så vi bestämde oss för att göra om i samband med att öppnade vita huset för gäster och byggde om till restaurang.

Hösten 2020 grävdes all matjord bort, och vi lade grus istället. Ett oerhört fint sätt att låta grönska och blomster i rabatterna ta plats, det kontrasterar så fint mot det varmgrå gruset. Dessutom håller gruset värme, så att det blir trevligare att sitta ute även när luften blir kylig framåt kvällen.

Vill du läsa mer om hur förvandlingen gick till finns ett inlägg på sarabakar.se som berättar mer i detalj.

%d bloggare gillar detta: