levain_rund

Solhaga levain

Ett vitt surdegsbröd som passar till allt. Bakas helt utan jäst.

Vetemjöl, vatten, salt. Med enkla ingredienser och en process som tar flera dagar gör vi vårt klassiska vita surdegsbröd. Levain är det franska ordet för surdegsbröd, uttalas ungefär “lö’vä” med tonvikt på sista stavelsen. Det är också benämningen på en fördeg som ger jäskraft åt brödet.

Dag ett gör vi en fördeg (levain) på vetesurdeg, vetemjöl och vatten. Dag två blandas fördegen med mera vatten, vetemjöl och salt. Degen får vila i ett par timmar innan bröden formas. De får jäsa kallt över natten och gräddas på stenhäll dag tre.

Vill du baka själv? Receptet hittar du här på sarabakar.se.

Brödet förvaras bäst i rumstemperatur – i papperspåse eller tyg. Man kan också ställa det på skärbrädan med snittytan neråt. Om det mot förmodan skulle bli något över – skiva, frys in och rosta! Det går också bra att frysa in hela bröd, som sedan kan tinas i 150°C i cirka 20–25 minuter, då blir det frasigt igen!

Ingredienser: Vetemjöl, vatten, levain (vetemjöl, vatten, vetsurdeg), salt.

levain_webb

Vårt levainbröd bakas i flera former. Rund (750 g), Stor levain (2000 g), krans (1200 g) och formlevain (900 g).

 

12 kommentarer om ”Solhaga levain”

  1. Jens

    Jättegott!

  2. Eric

    Aaaaarrrrgh! Jag blir galen! Det ser så gott uuuuuut!

    • John Doe November 3, 2011 pm30 13:04 Curabitur tempus arcu ac massa vulputate fermentum at non nisi. Cras non massa ipsum, lobortis cursus purus. Curabitur sed veilsbutum diam.

    • I think that Holiday #1 and Burnett #1 fit them perfectly. P.S. I totally got my copy of Whispers at Moonrise the other day. EEP!!! I can’t wait to start reading it. Thanks for the chance to win, you’re the best!!!!

    • Hola! He visto un comentario tuyo en el blog de Alicia y al ver el nombre de tu blog no he podido resistirme a pinchar (me encanta). Yo también hice Historia del Arte y al igual que tú, por lo que veo, soy una enamorada de la danza (estudie unos 10 años de ballet). Pues nada, que me encanta tu blog. Un besito.

  3. Den ÄR jättegod. Bageriets kanske enklaste men också godaste bröd?

  4. Håkan

    Hade förmånen att köra förbi i lördags och köpte bl a detta bröd – vansinnigt gott!
    Det var supergott att doppa i olivolja med balsamvinäger och flingsalt:)
    Så det blir till att köra upp till Slöinge med jämna mellanrum inser jag nu!

  5. Harry

    Hej,
    Om du skulle baka samma bröd på en blandsurdeg, hälften råg hälften vete, skulle det bli samma resultat?

    • Sara Wennerström

      Hej Harry! Troligtvis inte, men man vet ju aldrig förrän man har provat! /Sara

      • Hi I like your blog. Would you like to visitor publish upabout mine at some point? In that case make sure you inform me via e-mail or simply answer this kind of opinion since I enrolled in notices and deinfately will understand should you choose.

      • sou brasileira tenho 19 anos e adoro conhecer pessoas novas e alem disso curto muito viajar,surf pra mim é uma vibe sem explicação muito boa curto andar de longboard (skate) sou festera gosto de sair conhecer lugares novos,sou parceira e a roxy inspira muito esse meu lado surf girl enfim é isso! MAHALO

      • Je t’en prie. J’ai fais ça à la va-vite du coup je n’ai pas été très précise. Mais ce fut avec plaisir. Allez Chewbie vas-y, Sophie Dorgan ça sera pour une autre fois.

Kommentera wwe slam coin generator

  • Öppettider

    Öppet
    Måndag–fredag 8-18
    Lördag–söndag 8-14
    Helgdagar (röda) har vi oftast öppet 8-14 oavsett vilken veckodag det är, men kolla alltid för säkerhets skull.
    Beställningar kan hämtas tidigare enligt överenskommelse.

    Du når oss på 0738-55 11 22 eller info@solhagastenugnsbageri.se
    Följ oss också på facebook.

    Hitta hit
    Avfart 48 Slöinge på E6. Kör mot centrum och följ Järnvägsgatan ända till slutet. Sväng höger in på Ågatan. Karta finns här.