hallandsknacke_webb

Hallandsknäcke

Tunt och knaprigt knäcke på ekologiskt grahamsmjöl från Berte Qvarn och halländskt lantvete från Limabacka kvarn.

Vanligtvis tar vi allt vårt mjöl från Berte Qvarn, men detta knäcke är bakat på mjöl från Limabacka Kvarn i Väröbacka. Där mals mjöl i liten skala på både vanliga och lite mer udda spannmål som emmer och hallänskt lantvete som är finns med i det här knäcket.

Bengt Nybergh som är mjölnare på Limabacka berättar om hur han direkt fastnade för halländska lantvetet när han fick se det på Hushållningssällskapets testodling i Lilla Böslid. 2010 började han odla vetet själv.

Det vajar vackrare än någon annan gröda jag vet, säger han lyriskt.
Bengt berättar också att man förr odlade gamla vetesorter som med tiden fick olika karaktär när de anpassade sig till platsen där de växte. Det halländska lantvetet odlades i Halland fram till 1970-talet. Många av de här sorterna klarar inte den konventionella odlingens höga gödselgivor eftersom stråna är långa och ofta svaga. Däremot passar de utmärkt i ekologisk odling och mager jord. Långa strån hämmar ogräset och betyder ett djupt rotsystem som klarar torkperioder bättre.

Eftersom det halländska lantvetet inte blivit kraftigt förädlat har det behållit den goda och ursprungliga smaken. Det är också rikt på vitaminer och mineraler.

Ingredienser: Grahamsmjöl, vatten, rågsurdeg på fint rågmjöl, Halländskt lantvete, honung, dillfrö, salt, jäst.

En kommentar om ”Hallandsknäcke”

 1. Ninni

  Har inte smakat något godare knäckebröd. Rekommenderas!

Lämna en kommentar

 • Öppettider

  Öppettider
  Måndag–fredag 8-18
  Lördag–söndag 8-16

  Helgdagar (röda) har vi oftast öppet 8-16 oavsett vilken veckodag det är, men kolla alltid för säkerhets skull.
  Beställningar kan hämtas tidigare enligt överenskommelse. Om du ska hämta en beställning och det är lång kö, ring på klockan vid fönstret så ska vi försöka hjälpa till så snabbt vi kan.

  Vill du sitta och fika inomhus rekommenderar vi varmt att du bokar bord, eftersom vi har få platser i butiken.

  För dig som är funktionshindrad finns en ramp vi kan plocka fram vid behov, samt ett större WC i gårdshuset på förfrågan.

  Du når oss på 0738-55 11 22 eller info@solhagastenugnsbageri.se
  Följ oss också på facebook.

  Hitta hit
  Avfart 48 Slöinge på E6. Kör mot centrum och följ Järnvägsgatan ända till slutet. Sväng höger in på Ågatan. Karta finns här.