dansktrågbröd

Danskt rågbröd

En klassiker, lika god som nyttig. Ät den med smör och sill, eller en god lufttorkad skinka.

Vi börjar med att blötlägga klippt råg, linfrö, solrosfrö och salt. Nästa dag tillsätter vi vatten, rågsrudeg, oblandad rågsikt och jäst. När degen har jäst några timmar i bunken lägger vi den i formar. Sedan gräddas bröden i stenugn, och bör få vila en dag innan man skivar dem.

Som pålägg rekommenderar vi en god skiva lufttorkad skinka eller salami från Gudmundsgården. Eller varför inte göra som danskarna – äta den med riktigt smör och en bit inlagd löksill med lite krossade enbär och kryddpepparkorn på toppen. Dejligt!

Det här brödet kan förvaras i rumstemperatur i upp till två veckor, i plastpåse. Går fint att frysa in, gärna i skivor så att du lätt kan bryta loss ett lagom stort block till måltiden.

Ingredienser: Vatten, klippt råg, oblandad rågsikt, rågsurdeg (vatten, fint rågmjöl), solrosfrö, linfrö, salt, jäst.

2 kommentarer om ”Danskt rågbröd”

  1. claes holmberg

    Ditt danska rågbröd är gott – förstås – men mindre mörkt och mindre sött(?) än de danska rågbröd jag köpt förut. Är det så eller är det jag som misstar mig?
    Jag tänker att med ditt danska påbrå borde du om ngn veta hur ett sådant bröd skall smaka med tanke på alla smörrebröd som äts till frukost.

Trackbacks & pingbacks

  1. Glad nationaldag! – Annas

Lämna en kommentar

  • Öppettider

    Öppet
    Måndag–fredag 8-18
    Lördag–söndag 8-16 (september-maj stänger vi 14 på helgerna)
    Helgdagar (röda) har vi oftast öppet 8-16 oavsett vilken veckodag det är, men kolla alltid för säkerhets skull.
    Beställningar kan hämtas tidigare enligt överenskommelse.

    Du når oss på 0738-55 11 22 eller info@solhagastenugnsbageri.se
    Följ oss också på facebook.

    Hitta hit
    Avfart 48 Slöinge på E6. Kör mot centrum och följ Järnvägsgatan ända till slutet. Sväng höger in på Ågatan. Karta finns här.